13.4.2016

Mitä nää on?!?

Hitsinplitsi, kun ei millään malttaisi odottaa taimenpoikasten varttumista. Lähes päivittäin käyn kykkimässä kukkamaalla arvuuttelemalla, mitä mullasta puskevat kasvit oikein ovat.
On turhauttavaa, kun ei tunnista.

Pörrölehtinen näyttää vähintäänkin epäilyttävältä! Rikkaruoho? Joku takiainen?
Ei voi poistaa. Ei löydy raskauttavaa todistusaineistoa eikä silminnäkijälausuntoa.

Käytävän toisella puolella tökkää esiin isoja punaisia silmuja. Epäilyttävästi siinä kohtaa, missä pitäisi olla pioni. Toivon, vaikken usko (ja kerron kun tiedän). Pioni kuuluu ehdottomaan suosikkikastiin. 


Näitä sinisiä on nyt paljon. Paljon enemmän kuin pari päivää sitten. 
Niin muuten, tuossahan on ihan samoja punaisia silmuja. Ja jossain tuossakin pitäisi olla Pioni....

Ensimmäinen auenneista sinisistä jäi valvontakamerani haaviin. Kas tässä. Kuka tunnistaa?

Kyllä mä nyt väittäisin, että tämä on Scilla, 
Scilla siberica, eli Idänsinililja / Siperiansinililja

Wikipedia tietää sen olevan monivuotinen, hyönteispölytteinen sipulikasvi parsakasvien (Asparagaceae) heimossa, joka on aiemmin luokiteltu kuuluvaksi vaihtelevasti liljakasvien heimoon (Liliaceae) tai hyasinttikasvien (Hyacinthaceae) heimoon. Se on pieni sinikukkainen kasvi, joka kukkii aikaisin keväällä ja leviää helposti laajoiksi matoiksi puistoissa ja puutarhoissa. 

Näkyi jossain keskustelupalstalla käydyn kiivasta keskustelua siitä, onko se kiva kukkapenkissä vai ei. Itse sanoisin tässä vaiheessa, että on kiva. On kovin vaikea uskoa väittämää, että se tukahduttaisi alleen muita perennoja. Siis, esimerkiksi mun metrinmittaiset syysleimut! Tämä kevään kukkija on tuskin 10 cm. Kirjattakoon tämä mielipide nyt tähän, jotta voidaan myöhemmin olla asiasta toista mieltä.


Tuon (yllä olevan) tunnen, koska siinä on se lappu. Kaivoin Ritarinkannuksen kylmän viileästi ylös ennen kuin tein paikalle katekäytävän ja siirsin tämän yksilön kukkapenkkiin lähelle lipputankoa. Ainakaan vielä se ei ole huomannut muuttoa tai sitten on siitä hyvillään. Lehtiä ainakin on tullut parissa päivässä rutkasti lisää. 

Melkein mahallani maaten otin kuvan avonaisista Lumikelloista, jotka paistattelevat päiväänsä portin pielessä.  Nyt näkyy hienosti tuo kaunis, vihreä keskiosa kellosta. 
Vielä ei näy minkäänlaista lakastumisen merkkiä Lumikellopopulaatiossani. Hyvä niin. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olet löytänyt Villa Siniselle, ihanaa!
Jätä ihmeessä viestiä 😊