22.4.2016

Mukulaleinikki

Muistan nyt harvinaisen selvästi edellisen omistajan sanat: "keväällä kasvaa sitten joka puolella keltakukkaista mukulaleinikkiä. Kitke pois sieltä, mihin et halua." Muistan ajatelleeni, ettei pieni keltainen kukkanen varmastikaan huono ole. Ei varmaan juu, mutta kyllä sitä kohta on joka paikassa!Sitä on siis ihan oikeasti kaikkialla.....

Ystäväni wikipedia kertoo taas tarinaansa: "Mukulaleinikki (Ranunculus ficaria, syn. Ficaria verna) on hyönteispölytteinen, keltakukkainen kasvi, jota käytetään myös puistoissa ja puutarhoissa maanpeitekasvina. Kasvin tyvessä maan alla on varsinaisten juurien lisäksi mukuloita, jotka ovat nuijamaisesti turvonneita juuria. Näihin edelliskesänä kerätyn vararavinnon turvin se kukkii varhain keväällä. Kasvi leviää pääasiassa suvuttomasti mukuloiden ja itusilmujen avulla, sillä pähkylät ovat tavallisesti kehittymättömiä".

Sama yksilö kukkineen päivineen vasemmalla auringon lämmössä ja oikealla "takki päällä" kylmällä säällä. 

Ja sitten tuleekin mielenkiintoinen seikka: "Mukulaleinikkiä on ainakin Ruotsissa käytetty pienissä määrin keväisin salaatin tapaan lievästä myrkyllisyydestä huolimatta. Keitetyjä, kuivattuja ja jauhettuja juurimukuloita on myös käytetty hätäravintona.Viikunan muotoa muistuttavia juurimukuloita on keskiajalla käytetty rohtona muun muassa peräpukamien hoitoon ".

Eli siis voisin a) myrkyttää vieraitani mukulaleinikkisalaatilla, b) laittaa lapselleni hätäravintoa eineksien sijaan, ja c) hoidella peräpukamat veks, jos olis.     Hmmm.... kitkeä vaiko eikö?

No ainakin se lähtee kasvimaalta; pois ruohosipulini kimpusta!
3 kommenttia:

  1. Tuskin maltan odottaa, mitä kesä tuo tälle pihalle tullessaan ja sitä hetkeä, jos pääsee paikan päällekin ihastelemaan :-)

    VastaaPoista
  2. Samat fiilikset. Korjataan tuo lause muotoon KUN pääset paikan päälle.... :-)

    VastaaPoista
  3. Hyvä korjaus!!! Varsinkin pessimistiltä :-) Mähän voisin tulla sinne tuolini kanssa istumaan aurinkoon ja antamaan tosi viisaita neuvoja - ruopsuta tuosta ja kuopsuta tästä, kitke täältä, tuo mulle kahvia, käytä mua pissalla jne jne...

    VastaaPoista

Olet löytänyt Villa Siniselle, ihanaa!
Jätä ihmeessä viestiä 😊